2015. augusztus 2., vasárnap

Könyvből készült musicalek #1- Seussical

Te mit csinálnál, ha egyszercsak találnál egy piros-fehér színű kalapot? Ha feltűnne a kalap tulajdonosa, aki történetesen egy macska? Ha hirtelen feltűnne Horton, az elefánt? Meg sok éneklő madár, a Dzsungel könyvéből az állatok és egy kenguru? A Grinch-ről már nem is beszélve... Ha ezek megtörténnek veled, akkor valószínűleg a Seussicalbe csöppentél.

Sziasztok! A mai bejegyzésben egy olyan musicalt mutatok be, ami könyveken alapul, és egy nagy egyveleg keletkezik belőle.


Kezdjük először az íróval. Ki ne hallotta már a Dr. Seuss nevet? Ha még nem...

Az íróról...

Született: 1904. március 2.(Springfield, Massachusetts)
Elhunyt: 1991. szeptember 27. (La Jolla, Kalifornia) (87 évesen)
Születési név: Theodor Seuss Geisel
Pályáját a reklámszakmában kezdte, így készítette The Boids and Beastiescímű sorozatát a Judge magazinnak. Ebből fejlődtek ki a furcsa alakú állatok, melyekből a későbbi történetekben a Kik, a Zookok és a Loraxek lettek. Korai rajzait Geisel Dr. Theophrastus Seussként írta alá. Később Dr. Seussként( anyja leánykori neve) publikált.  Egy oktatókönyvekkel foglalkozó kiadó felkérte Dr. Seusst, hogy írjon egy olvasókönyvet, mely csak 220 alapszót tartalmaz, mégis le tudja kötni a fiatal olvasókat. Ebből lett a Cat In The Hat („Macska a kalapban”), melyből egymillió példányt adtak el.  Dr. Seuss hét egyetemen kapott irodalmi és művészeti doktori címeket, és 1984-ben megkapta a Pulitzer-díjat . A híres író, forgatókönyvíró, karikaturista, és animátor 1991-ben halt meg.
Leghíresebb könyvei:
Cat in the Hat, How the Grinch Stole Christmas!, The Lorax, Horton Hatches the Egg, Fox in Socks, My Many Colored Days, Dr. Seuss' ABC

A musical...

Miután ilyen részletesen bemutattam az írót, rátérek a lényegre.
A musical Dr. Seuss könyveinek a káosza, egy vicces és zenés musicalben. A szereplők az író nagyon sok könyvéből szöktek. Viszont mikor a Seussical, Jr.-ban (Junior Cast- mikor nagyrészt  gyerekek adnak elő egy színdarabot) az említett könyvek feléből merítettek. Emellet a Junior Castban az "erőszakosabb" karakterek( Dzsingisz kán Schmitz, a vadászok) nem kapnak szerepet a darabban.


A darabról

Lynn Ahren és Stephen Flaherty Dr. Seuss könyvei alapján írták meg a darabot. Először nem a Broadway-en mutatták be, ott csak 2000-ben, november 30-án került bemutatásra a Richard Rodgers Színházban.  Később híres lett,2001 május 20.-ig 198-szor adták elő világszerte. Később elkészült a 90 perces és az egyfelvonásos(mert eredetileg kettőfelvonásos) verzió is. Azóta számtalanszor előadták az Egyesült Államokban és Londonban egyaránt.



Szereplők*:

Macska
Jojo( a polgármester fia, aki megtalálja a kalapot)
Horton, az elefánt
Az Észak-Floridai Broadway Musical Színházban
év elején adták elő
Gertrude McFuzz, Horton szomszédja
Mayzie La Bird
Savanyú Kenguru
Whowille Polgármester és felesége
A Wickersham fivérek( majmok)
A Grinch
Madárlányok(kórus)
Hal
Yerte, a teknős
Eredetileg a Lorax is kapott benne szerepet, de végül kivágták.
*Néhányuk úgy nevezett támogató és együttes karakter, ami azt jelenti nem minden előadásban szerepelnek

Forrás: Wikipedia, Google, Broadway Musical Theatre Facebook

Remélem teszett a cikk. A következő bejegyzés szintén egy könyvön alapuló musicalről fog szólni. Kitaláljátok melyik lesz az?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése