2015. augusztus 21., péntek

Egy hobbi "író" tippjei

Egy fiatal, amatőr( még ez is kicsit erős, mivel inkább hobbi) írótól- tőlem- mit várnánk? Hiszen még nem is jelent meg egy könyve sem. Tanácsokat? Tippeket?
Megér egy próbát...

Ebben a bejegyzésben a kezdő, talán a haladó hobbi alkotóknak adok tanácsokat. 

1. Találd ki a történetet!

Lehet, hogy ez most hülyeség, de nagyon fontos. Azért, mert
jobb kitalálni egy alapot, mint belecsapni az elejébe. Nem kell leülni azzal, hogy "Most én kitalálok egy alaptörténetet!"(mondjuk valamikor ez bejön), hanem hagyd, hogy jöjjön az ihlet. Utána már megszületnek a szereplők, majd nagyjából a cselekmény is. Általában a cselekmény egy bizonyos része, a csattanó vagy a végkifejlett. Ezt kell sorrendbe rakni, azontúl ezt kifejteni.

2. Jegyzetelj!

Különben belekeveredsz a sztoriba. Írd le egy lapra/füzetre/ gépre a szereplők nevét, a helyszíneket, fontosabb tulajdonságokat, még le nem írt idézeteket, stb. A lényeg, hogy tényleg érdemes, mivel sokkal áttekinthetőbb, mintha már te is belezavarodnál.


3. Keress egy társat!

Tőlem írótárs, ilyen segítő is lehet, de főként nem erre gondoltam.Találj a környezetedből egy olyat, aki számára a könyv íródott. Lehet testvér, barátnő, rokon, még a szomszéd néni is. Kell egy olyan személy, aki észreveszi az apróbb hibákat. És pozitív visszajelzést is kaphatsz!


4. Élvezd!

Valamikor egészen nagy fejtörést és  alkotói válságot eredményez. Ha ez neked teher, akkor ne csináld. A fontos, hogy az írás pihenés, menedék, hobbi és szórakozás maradjon.
Élvezd! Engem főleg az tölt meg energiával, ha visszaolvashatom a pozitív véleményeket, és eszembejutnak a dicsérő szavak.

5. Kitartás és akarat!

Ez a kettő alap. Jusson eszedbe:



Köszönöm, annak, aki elolvasta. Sok sikert az íráshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése